12 pers
15 zitauer løg
4 bagekartofler
2 gulerødder
1 selleri
2 persillerødder
½ bundt persille
1 citron
6 stk solo hvidløg
4 stk spoleben
3 stk æble
Salt og peber
Fløde
Smør
Timian
Rosmarin
Bagte løg:
8 – 10 løg smides i ovn ved 150ºC med skrald og hele pivtøjet.
Når de er færdige pilles skralden af og de skæres halvt over.
Så skal de ristes på en tør pande til de er sorte på toppen.
Rodfrugtemos:
Kartoflerne, gulerødderne, sellerien og persillerødderne skal koges i møre på komfuret.
Mens man venter skal man lige hakke et halvt løg, persille og skære smør i mindre stykker, samt rive skal af citronen.
Når rodfrugterne er kogt sigtes de for vand og hældes i en rørkedel.
Tænd for rørkedlen og lad det piske godt med smør, de hakkede garniture samt fløde, smages til med salt til sidst.
Spolebenene tilberedes i ovn sammen med lidt vand (eller øl, vin etc.), løg, timian, rosmarin og hvidløg i 4 timer ved 150ºC i et overdækket fad.
Når de er færdige og kølet lidt ned kan de pilles fra hinanden og anrettes.
Æblet:
Æblerne skæres i passende stykker til at pynte af med(man kan eventuelt lave en eddike lage på 1dl vand, 1dl eddike og 1dl sukker til at lægge det for at undgå mørke æbler)
Dag 1
Biga
2 dl vand
1 dl mel
1 dl grahamsmel
8 g gær
Dag 2
0,6 dl biga
5 dl vand
422 g mel
203 g durum mel
18 g groft salt
Kør biga, vand, mel, og durum mel sammen ved laveste hastighed i ca. 2 minutter.
Kør derefter ved højeste hastighed i ca. 6 minutter til dejen klasker rundet i røre skålen.
Tilsæt salt og kør ved laveste hastighed i ca. 2 minutter.
Hæld dejen i en plastikbeholder og stil på køl.
Dag 3
Nyd synet
Dag 4
Tag dejen ud fra køl og lad stå på køkkenbordet en times tid. Drys godt med durum mel ud på bordet og vend dejen forsigtigt ud her på. Hak dejen ud i ønsket størrelse og bag i forvarmet ovn ved 250 grader varmluft i ca. 10 minutter. Brødet skal gerne blive sort i kanterne.